I love superfood smoothies

RAW, VEGAN, GLUTENVRIJ

Spinach Mint Cacao Feast Smoothie

7 Spinach (9)

De Spinach & Mint Cacao Feast is een lekkere en botversterkende smoothie, die naar noten, cacao en chocoladevla smaakt. Eet hem als tussendoortje, lunch of toetje voor kinderen. Gebruik voor kleinere kinderen slechts de helft van de rauwe cacaopoeder.

Ingrediënten

  • 4 koppen spinazie, vers
  • 2 bananen, in stukken
  • 1 kop hazelnootmelk, uit een pak of volgens het basisrecept van pagina 33
  • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 2 eetlepels muntblaadjes
  • 1 theelepel vanille-aroma

Voor 2 glazen

Bereiding

De bereidingstijd is 5 minuten. Blender alle ingrediënten in 1 à 2 minuten tot een gladde massa.

 

Voordelen van groene smoothies

 

Chimpansees zijn nooit ziek

Van alle diersoorten staan de Chimpansees het dichtst bij de mens; wij hebben voor ongeveer 99% dezelfde genen. Chimpansees gebruiken een dieet dat voor 50% bestaat uit fruit, voor 40% uit bladeren, wortels en twijgen en voor 10% uit zaden en overige voeding. Nu zijn wij geen apen, maar omdat wij genetisch zo op ze lijken en chimpansees zelden ziek
en ook nooit te dik zijn, kun je je voorstellen dat een vergelijkbaar dieet ook goed voor mensen is.
Victoria Boutenko heeft de groene smoothies bedacht. Zij heeft ook het boek Green Smoothie Revolution geschreven. Net als zonlicht en water is de groene smoothie voor veel mensen ondertussen een belangrijk levensmiddel geworden. Het is mogelijk dat je, wanneer je voor het eerst een groene smoothie ziet, je misschien denkt: ‘Wat ziet dat er vies uit. Ik betwijfel of ik dat wel wil drinken.’ Groene smoothies moeten dus wel goed smaken, want anders wordt het onaantrekkelijk om ze langdurig te blijven gebruiken. Gelukkig kunnen ze heel lekker zijn, zeker als er fruit en gezonde zoetstoffen aan worden toegevoegd.

Bron van voedingsstoffen

Waarom zou je eigenlijk groene smoothies drinken? Als je alle voedingsstoffen, die een lichaam nodig heeft, in één keer wilt binnenkrijgen op een lekkere én gemakkelijke manier, dan lukt dat vast wel met groene smoothies. Mensen die veel rauw voedsel eten, ondervinden enorme positieve effecten van het toevoegen van groene smoothies aan hun dieet.
Groene smoothies bevatten ontzettend veel mineralen, aminozuren, vitaminen, antioxidanten, vezels en chlorofyl. Met aminozuren bouw je weefsel op. Met chlorofyl creëer je meer rode bloedlichaampjes en wordt je lever ontgift.

Mineralen zijn belangrijk voor gezonde botten en tanden en om de verzuring van je lichaam tegen te gaan. Antioxidanten gaan celmutatie tegen door cellen te beschermen tegen vrije radicalen. Groene smoothies ontgiften je lichaam Onze wereld, en ook onze lichamen zijn behoorlijk vervuild met toxische stoffen. Een vervuild lichaam te ontdoen van al die viezigheid kun je in ieder geval dagelijks je lichaam reinigen met een groene smoothie. Zowel fruit als bladgroenten ontgiften je lichaam als zij in rauwe vorm worden genuttigd.

Fruit en bladgroenten bevatten veel water en vezels. Het water reinigt de cellen. De vezels zorgen voor een
optimale darmreiniging door als een bezem door het spijsverteringskanaal alle afvalstoffen van de darmwand af te vegen.
Het is toch geweldig dat je door het dagelijks eten van een reinigende groene smoothie meer vitaliteit zult ervaren?
Tijdens het reinigingsproces worden mineralen onttrokken aan weefsels en botten. Mineralen zijn echter nodig om het bloed te alkaliseren (ontzuren), waardoor het lichaam wordt beschermd. Daarom is het goed om mineraalrijke superfoods toe te voegen aan je groene smoothie. Spirulina, chlorella en zeoliet zijn daar geschikt voor. Spirulina en chlorella
bevatten veel mineralen en zeoliet bevat enorm veel antioxidanten, die het bloed alkaliseren.

Groen én lekker

Een reden om groene bladgroenten te blenderen is dat cellulose in groente relatief moeilijk verteerbaar is. Vooral mensen met een minder sterke spijsvertering of met weinig maagzuur kunnen daar problemen mee hebben. Om een salade goed te
kunnen verteren, moet je heel wat keren kauwen en we zijn nu eenmaal geen koeien. Wij mensen eten meestal te snel om bladgroenten goed te kunnen verteren. Het is belangrijk om tijdens het eten van je smoothie je verteringsenzymen aan het werk te zetten door ieder hapje te vermengen met speeksel.
Het advies is om je smoothie daarom altijd bewust te kauwen en met een lepel te eten. Je gaat automatisch
meer kauwen door een topping met een bite zoals moerbeien of cacaonibs toe te voegen. Met name de toevoeging van fruit zal je helpen de smaak van groene smoothies te waarderen. Door de juiste verhoudingen van fruit en bladgroenten
te gebruiken, bepaal je zelf de smaak van je groene smoothies. Je begint bijvoorbeeld beginnen met 60% fruit en 40% bladgroenten. Het is daarna vooral een kwestie van bedenken wat je lekker vindt en wat je wilt bereiken met je groene smoothie. Door meer groen toe te voegen krijg je meer mineralen binnen. Wil je een minder groene smaak, dan voeg je limoen of citroen toe. Of meer fruit.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *