I love superfood smoothies

RAW, VEGAN, GLUTENVRIJ

26 manieren om het lichaam te detoxen

 1. Fruit eten

Fruit ontgift het lichaam meer dan groeten. Van fruit ontgift het citrusfruit het meest (door de pectine). Alleen fruit (van al het vaste voedsel) kan het lympatische systeem mee helpen ontgiften.  Fruit kan het beste genuttigd worden in de ochtend, omdat het lichaam dan toch al aan het opruimen is, zodat het lichaam zijn werk goed kan doen. Zwaar voedsel zou dat alleen de natuurlijke ochtendontgifting tegenhouden. Je kunt ook een fruitdetox van een aantal dagen doen. Het is af te raden om een fruitdetox te gaan doen als je zeer veel overgewicht hebt of een echte vleeseter bent. Je hebt dan teveel toxines in je lijf en je gaat met alleen fruit eten heel erg aan de detox en het lichaam kan de toxinen niet allemaal tegelijk verwerken. Dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt dan wel een transitiedieet volgen waarbij je bijvoorbeeld begint met alleen maar fruit in de ochtend of groetensap in de ochtend en dat geleidelijk aan opbouwt. Wil je hier meer over weten dan raad ik je het volgende boek aan.  Mucusless Diet Healing System van Arnold Ehret. 

 1. Sappen

Het drinken van verse groetensappen en fruitsappen ondersteunt bij het ontgiften van vastgehouden toxinen en geeft het lichaam veel gezonde voedingsstoffen. Het lichaam kan hierdoor megaveel gewicht verliezen. Verder geeft het veel energie en een goede mentaliteit. We worden zoveel blootgesteld in deze toxische maatschappij dat ons lichaam het gif niet allemaal kan verwerken en slaat dat op in vetcellen en deze vetcellen werken als een buffer om je lichaam te beschermen.

 1. Leverreiniging

De lever heeft vele taken waaronder het regelen van alles rondom de brandstofvoorraad en het detoxificeren van gifstoffen vanuit de omgeving, voeding, medicijnen, lucht, water en grond. Zonder de lever en de gal, die door de lever wordt geprocedeerd, zouden wij geen gewicht kunnen verliezen, omdat de lever het  enzym lipase helpt produceren dat vet verteert en omdat gal nodig is voor de vertering van voeding. Veel van onze toxinen zitten in vet. Als je lever verstopt zit met toxines en de lever niet zijn voluit zijn werk kan doen, dan is het moeilijk dit vet af te breken en gewicht te verliezen, maar ook kun je last hebben van eczeem, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en nog veel meer.

Door de verstopping van de lever met toxines en galstenen produceert de lever niet voldoende gal. Zonder voldoende gal wordt er minder vet verteerd. Galstenen in de lever of galblaas beperken de galafscheiding zodanig (1 kopje per dag i.p.v. 1,6 liter), dat het spijsverteringsproces verstoort raakt en het opname van voedingstoffen verhinderd.  30% van de bevolking heeft galstenen op hogere leeftijd. De lever is het grootste orgaan en het is aan te bevelen om de leverreiniging in je gewichtsverliesprogramma op te nemen met bijvoorbeeld een leverreiniging en het gebruik van kruiden om de lever te reinigen en kruiden om de galproductie te ondersteunen.

Als de lever gereinigd wordt hebben we meer energie om te gaan sporten en dat is ook weer voordelig voor je gewichtsafname. In het boek ‘De ongelooflijke lever- en galblaasreiniging’ van Andreas Moritz staat werkelijk alles over hoe je een leverreiniging uitvoert, wat de voorbereidingen zijn en wat je na afloop wel en niet moet doen. De leverreiniging beschreven in dit boek is een vrij zware reiniging. Voor deze reiniging moet je zeker in goede conditie zijn. Je kunt ook een ‘light’ versie volgen en de laatste is vooral geschikt voor mensen die niet zo gezond zijn.

Een voorbeeld van een light versie leverreiniging

2 weken lang ieder avond innemen:

2 eetlepels olijfolie

Een halve citroen

Een snufje zout

 1. Veel water drinken

Door het drinken van water reinigt de cellen van afvalstoffen en scheidt deze uit via de darmen, de longen, de huid en de urine. Veel water drinken is dus belangrijk als je bezig bent met afvallen.

 1. Voeding eten die je lichaam reinigt

Zoals chorella (supplement dat toxines aan zich bindt), spirulina (supplement), bieten (reinigt en voedt de lever), zuurkool (bevat veel enzymen), brocolli, asperges, vijgen, rozijnen, rauwe chocolade (verwijderd slijm), groene bladgroente zoals spinazie, citroenen, knoflook, koriander, kurkuma (leverreiniger en leverbeschermer), peterselie, fruit (appels bijv. bevatten pectine en pectine bindt zich aan toxines), groene thee, verse gemberthee en leverthee.

 1. Yoga beoefenen

Yoga reinigt lichaam en geest.

Omgekeerde houdingen zoals schouderstand en hoofdstand stimuleren het lymfatisch systeem en reinigen het bloed.

 1. Olietrekken (of ‘oilpulling’)

Olietrekken is een methode die al enkele duizenden jaren beoefend wordt in de ayurveda. Je trekt daarbij gifstoffen uit het lichaam, het brengt meridianen in beweging en kan blokkades oplossen. De tong is een ontgiftingsorgaan en olietrekken zet ontgiftingsenzymen aan het werk. Olietrekken versnelt het detox proces.

Hoe? Je neemt 1 eetlepel biologische (eerste persing) zonnebloemolie, sesamolie of kokosolie (erg populair tegenwoordig vanwege de voedingstoffen enz.) en spoel deze gedurende 20 tot 30 minuten door je mond, zonder te stoppen. Je trekt, spoelt, perst en zuigt de oliesubstantie door je mond heen en weer en van boven naar onder. Daarna spuug je het uit en reinig dan je mond met lauw water met wat Keltische zeezout. Je mag tot 3x per dag aan olietrekken doen.

Wanneer? Olietrekken doe je in de ochtend net nadat je opgestaan bent of voordat je gaat eten. Als je langdurig aan ‘oilpulling’ doet dan verbetert dat het maag- darmkanaal (wat ook weer voor gewichtsverlies handig is), de lever, het bloed en nog veel meer.

 1. Wandelen

Wandelen reinigt het lymfatische systeem.

 1. Trampolinespringen

De belangrijkste lymfevaten lopen langs de benen, armen en torso. Daarom is het verticale op en neer beweging van trampolinespringen zo effectief is om de lymfe in beweging te zetten. Het lymfevloeistof vloeit  door de lymfevaten in dezelfde richting meestal naar boven.

 1. Ga regelmatig naar de sauna

Hiermee kun je via de poriën van je huid de toxinen eruit zweten. Dit is belangrijk

als je niet zo vaak zweet.

 1. Drink regelmatig klei of neem Zeolite 

Klei absorbeert gifstoffen uit het lichaam en stimuleert de darmflora en dus ook de darmwerking.  Neem 1 theelepel klei en doe dat in een half glas water en drink dit een half uur voor de maaltijd op. Dit kun je 3x maal per dag doen of zoals het je uitkomt. Naast ‘gewone’ klei bestaat er ook zeolite.

Zeolite is een substantie die ontstaan is omdat vulkanische lava in aanraking is gekomen met gealkaliseerd water. Door een chemisch proces is een complexe kristalvorm ontstaan die zeoliet genoemd werd.

Zeoliet is een vorm van kleipoeder die geschikt is als voedingssupplement. Zeolietes bezitten sterk ontgiftende kwaliteiten en heeft net als andere soorten klei een sterke negatieve lading, waardoor het bijna alle gifstoffen in het lichaam kan neutraliseren. Bijna alle gifstoffen hebben namelijk een positieve energetische lading en deze worden door de negatieve lading van zeoliet geneutraliseerd. De ladingen van zeolite en het gif heffen elkaar op, waardoor het toxische effect verdwijnt.

Wat maakt dat zeolite zo bijzonder is? Zeolite is zo bijzonder omdat het een kooiachtige structuur bezit en zodra deze structuur zich verbonden heeft met een toxische stof in het lichaam, dan kapselt het de toxische substantie in en kan het niet meer ontsnappen en dus ook geen schade veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij Spirulina of Chorella. Als Spirulina en Chorella gif uit het celweefsel heeft onttrokken, dan kan het wel nog schade in het lichaam aanrichten totdat het uit lichaam is.

 1. Onderga regelmatig een hoge darmspoeling

Ziektes  beginnen in de darmen zeggen ze wel eens. Door je darmen regelmatig helemaal te laten legen van oude onverteerde voedselresten (plak), vaak vol met oude toxinen en bacteriën. Als het jarenlang gegeten verkeerde  voedsel niet verteerd wordt en zich ophoopt in de darmen, dan trekt dat bacteriën aan die deze onverteerde voedselresten komen opruimen. De bacteriën zijn zelf ook weer toxinen. Door verschillende hoge darmspoelingen te ondergaan, dan worden daardoor de plaklagen stuk voor stuk verwijderd en tevens de bacteriën. Het leidt altijd tot een betere gezondheid.

 1. Neem regelmatig een klysma

Het verhaal van de hoge darmspoeling geldt ook  voor dat van het nemen van een klysma. 1 hoge darmspoeling staat ongeveer voor 15 klysma’s. Dus als je veel tijd hebt, dan is een klysma een goedkopere oplossing. Wil je hoog in de darmen komen, dan moet je op je rug gaan liggen.

 1. Neem een detox voetenbad

Een Ioniserend Detox Voetenbad helpt je lichaam te ontgiften van zware metalen en toxinen via de poren van je voeten. Door je voeten in het voetenbad te zetten en zo een ioniserend veld te creëren worden de toxinen aangetrokken. Positieve en negatieve ionen worden afgegeven door de machine, welke het lichaam en de rode bloedcellen nieuwe energie geven. Een ioniserend voetenbad ontgift niet alleen, maar het geeft het lichaam een goede start om zelf te ontgiften.

 1. Droogborstelen

Droogborstelen reinigt de huid (je grootste orgaan) en reinigt ook het lymfatisch systeem.

 1. Bitterzout drinken

Met een bitterzoutoplossing (magnesiumsulfaat) reinig je je gehele maag- en darmkanaal en deze zoutoplossing prikkelt je slijmvliezen van maag en darmen niet.  Twee tot 3 dagen achter elkaar gebruiken van het bitterzoutoplossing is ruim voldoende om het maag-darmkanaal grondig te reinigen. Het is wel belangrijk dat je als je kiest voor deze methode hem regelmatig te herhalen voor grondiger resultaat. De wanden van de darmen kunnen namelijk dichtgegroeid zijn met plak die gevormd is door vanaf je jeugd o.a. verkeerde voeding te nuttigen. En dat krijg je er niet allemaal met een paar dagen bitterzout drinken uit. Denk je dat je heel veel plak hebt in je lichaam dan kun je ook kiezen voor een aantal  hogedarmspoelingen. Hiermee kom je een heel eind en de behandelaar geeft je als het goed is ook een goed voedingsadvies mee zodat je kunt voorkomen dat je darmen verstopt raken. Meer informatie over de darmen en hun gezondheid kun je lezen in het boekje Colon Health door Norman Walker.

 1. Drink levend zeezout

Reinigt aderen en bloedvaten.

 Kokosnootoliedetox

 Hoe gebruik je kokosnootolie om te detoxen? In plaats van de maaltijden die je normaal eet, gebruik je eetlepels kokosnootolie. Je kunt tot 14 dagen gaan. Drink tussendoor  veel water. Vraag wel aan je dokter of het o.k. is om deze detox te doen. Gebruik biologische eerste persing kokosnootolie van een natuurwinkel bij je in de buurt. Je kunt het eerst een dag uitproberen en daarna meerdere dagen. Samen met olietrekken met kokosolie krijg je nog meer detoxresultaat.

Bovenstaande informatie over kokosnootoliedetox heb ik overgenomen van de website makecoconutnotfat.com

 1. Creëer en alkaline staat

Door het creëren van een alkaline staat in het lichaam door het eten van biologisch fruit en groeten die de veelvuldige kanalen van detoxificatie ondersteunen, kunnen de lever, de huid, het bloed etc. gereinigd worden.

 1. Eet meer vezels

 Door het eten van vezelrijk voedsel kan de lever veel gemakkelijker toxinen door het spijsverteringskanaal laten stromen en we nemen dan een immense lading af van een orgaan dat constant probeert om toxines kwijt te raken uit het lichaam. Fruit, groente en hele granen o.a. bevatten voor vezels.

 1. Eet meer paranoten

Paranoten bevatten veel gluthation, een natuurlijk ontgiftingssubstantie en aminozuur dat het lichaam kan helpen om pesticiden en andere vervuiling van het lichaam te verwijderen. Paranoten helpen dus met het creëren van meer glutathion en bevat ook erg veel anti-oxidanten. Andere niet dierlijke voedingsmiddelen die glutathion bevatten zijn tomaten, aardappelen, spinazie, rijst en wortelen. Een vitamine C supplement verhoogt ook het gehalte aan gluthation in het lichaam.

 1. Beweeg iedere dag minstens een half uur

 Zweten is een van de beste manieren om toxines kwijt te raken uit je lichaam.

 1. Vergeet niet diep te ademen

 Diep ademhalen zorgt ervoor dat gifstoffen in het lymfesysteem in beweging blijven. 

 Vermijdt vervuiling

Vermijdt ieder vorm van vervuiling zoveel mogelijk. Eet zoveel mogelijk verse groeten en fruit, rook niet, drink niet, ga een straatje om als je in de stad woont om uitlaatgassen te vermijden, zorg voor voldoende  beweging in de frisse lucht, gebruik biologische voeding, gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en zorg dat je huis schoon wordt (toxische tapijten, matrassen  etc.).

 1. Tong schrapen

Op een snelle manier worden afvalstoffen van de vorige nacht van de tong geschraapt. Hiervoor gebruikt je een speciale tongschraper. In de ayurveda wordt dit aanbevolen omdat het ama verwijderd. Ama is een toxisch bijproduct van niet goed verteerd voedsel. Er wordt gezegd dat het blokkade in het lichaam veroorzaakt, maar het verschijnt daarvoor eerst op de tong. Voordat je je volgende maaltijd gaat nuttigen is het verstandig om eerst je tong te schrapen.

 1. Zoutbad of kleibad

Zoutbaden en kleibaden reinigen het lichaam en afvalstoffen worden via de huid afgevoerd. Neem bijvoorbeeld een warm zoutbad met 2 koppen dodezeezout eens in de 2 weken.